Εισαγωγή

Σε ποιους απευθύνεται αυτό το άρθρο


Δεν είναι τυχαίο ότι το American Football είναι το πλέον δημοφιλές άθλημα εντός των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, μακράν του δεύτερου σχεδόν σε όλους τους σημαντικούς τομείς: τηλεθέαση, έσοδα κάθε είδους, μέσο όρο προσέλευσης. Μόνο το NFL, το μακράν πιο εμπορικό πρωτάθλημα του κόσμου, είχε έσοδα 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018, σχεδόν διπλάσιων των συνολικών του Champions League και της Premier League. Με μέσο όρο που ξεπερνάει τα 69.000 εισιτήρια ανά αγώνα (το μεγαλύτερο σε οποιαδήποτε λίγκα του πλανήτη), τα γήπεδα είναι πάντα sold out και η αναμονή για ένα διαρκείας μπορεί να φτάσει τις δεκαετίες. Η τεχνολογία για την κάλυψη του NFL οδηγεί τις εξελίξεις σε ολόκληρη την αθλητική τηλεοπτική βιομηχανία. Ο δε τελικός (το περίφημο Super Bowl) αποτελεί από μόνος του ένα ξεχωριστό παγκόσμιο γεγονός. Το football όμως δεν εξαντλείται στο NFL, καθώς παραδοσιακά εξίσου ή περισσότερο δημοφιλή είναι και τα κολεγιακά ή σχολικά πρωταθλήματα. Προσπαθήστε να φανταστείτε στην Ευρώπη μη επαγγελματικούς αγώνες να συγκεντρώνουν συστηματικά από 20-30 χιλιάδες φιλάθλους (λύκεια) έως 100 και πλέον χιλιάδες (πανεπιστήμια).

Αν πιστεύετε πως ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία όσων δεν είχαν την ευκαιρία, την όρεξη ή την περιέργεια να ασχοληθούν έστω και επιφανειακά με το άθλημα, γνωρίζετε πως είστε η πλειοψηφία. Ίσως όμως δεν γνωρίζετε ή δεν καταλαβαίνετε για ποιους λόγους οι Αμερικάνοι αγαπούν τόσο πολύ το football και κάνουν γι’ αυτό όπως οι Βραζιλιάνοι για το ποδόσφαιρο. To football δεν είναι σαν το ποδόσφαιρο, δεν αρκεί να το βλέπεις. Πρέπει να καταλαβαίνεις και τι ακριβώς είναι αυτό που βλέπεις. Οι Αμερικάνοι είχαν περισσότερο από ένα αιώνα στη διάθεσή τους για να εξελίξουν το βρετανικό rugby και να το μεταλλάξουν στο απόλυτο υπερθέαμα που βλέπουμε σήμερα στις οθόνες μας. Κατάφεραν να συνδυάσουν ένα εκρηκτικό μείγμα δράσης, δύναμης, ταχύτητας, εξυπνάδας, τεχνολογίας, σκληρών μαρκαρισμάτων, διαρκών ανατροπών στη ροή του παιχνιδιού και, κυρίως, στρατηγικής. Όλα αυτά παντρεμένα με την τηλεοπτική εικόνα που βάζει εδώ και πάνω από μισό αιώνα το άθλημα στα σπίτια εκατοντάδων εκατομμυρίων Αμερικάνων (και όχι μόνο). Για όποιον προσπαθήσει να το κατανοήσει, το football έχει τόσο βάθος που η ανάλυσή του πρακτικά δεν τελειώνει ποτέ.

Χάρτης πιο δημοφιλούς αθλήματος ανά πολιτεία των ΗΠΑ
Πιο δημοφιλές άθλημα ανά πολιτεία των ΗΠΑ. Ο χάρτης δεν είναι απόλυτα ακριβής αλλά βρίσκεται πολύ κοντά στην αλήθεια. Κυριαρχούν δύο βασικά χρώματα που αντιστοιχούν στο κολεγιακό football (ανοιχτό πράσινο) και στο NFL (σκούρο πράσινο). Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε πως κατά τη διάρκεια της σεζόν αυτών των δύο, οι περισσότεροι Αμερικάνοι ασχολούνται ελάχιστα με τα υπόλοιπα αθλήματα.

Μετά από αυτή τη σύντομη εισαγωγή, ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε στο κύριο θέμα μας. Εκτός λίγων εξαιρέσεων η σειρά των άρθρων επικεντρώνεται στη θέση (ποιου άλλου;) του quarterback χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες για τους υπόλοιπους ρόλους εντός της ομάδας. Αν και προαπαιτείται η γνώση των βασικών κανονισμών του αθλήματος, μεγάλο μέρος του κειμένου μπορεί να γίνει κατανοητό από τον οποιονδήποτε, αρκεί να μην στέκεται στις άγνωστες έννοιες ή στα ονόματα αλλά να επικεντρώνεται σε όσα πρωτόγνωρα του εγείρουν το ενδιαφέρον. Για την βοήθεια του αναγνώστη υπάρχουν άφθονες εξωτερικές παραπομπές χωρίς όμως να είναι απαραίτητη η μελέτη τους, οπότε ο καθένας μπορεί να επιλέξει σε ποιο βαθμό θα εμβαθύνει. Το American Football στηρίζεται μεν σε ορισμένους απλούς κανόνες, συνολικά όμως είναι εξαιρετικά περίπλοκο και κατά πολλούς είναι αυτή ακριβώς η πολυπλοκότητα που το κάνει τόσο ενδιαφέρον.

Tom Brady - New England Patriots
Tom Brady, ο πλέον πολυνίκης quarterback όλων των εποχών, κατά πολλούς ο G.O.A.T. (Greatest Of All Time). Με ασυνήθιστα μεγάλη καριέρα 20 ετών στο NFL συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στα 42 του και να συλλέγει τρόπαια Super Bowls.

Σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης των νεοεισερχομένων στο άθλημα, οι περισσότεροι όροι επεξηγούνται με υποσημειώσεις ή ένθετες φωτογραφίες, στο επίκεντρο όμως παραμένει ο quarterback. Συνεπώς το παρόν δεν φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα εισαγωγικό άρθρο στα βασικά του Αμερικανικού Ποδοσφαίρου, τέτοιοι οδηγοί αφθονούν στο Internet ενώ δεν λείπουν και ορισμένοι γραμμένοι στα ελληνικά. Κατ’ ελάχιστον όμως καλό θα είναι κάποιος να γνωρίζει τις διάφορες θέσεις των παικτών στον αγωνιστικό χώρο σε άμυνα και επίθεση, διαφορετικά θα χρειαστεί να επανέρχεται στο παρακάτω σχήμα ξανά και ξανά:

Player Positions
Οι θέσεις των 22 παικτών σε επίθεση (κόκκινο) και άμυνα σχηματισμού 4-3 (μπλε). Στο επίκεντρο όλων βρίσκεται ο quarterback με συντομογραφία Q ή συχνότερα QB. Το διάγραμμα δεν περιλαμβάνει όλες τις δυνατές θέσεις καθώς αυτές μεταβάλλονται ανάλογα με το σχηματισμό, για παράδειγμα η άμυνα 3-4 έχει στο κέντρο της το Nose Tackle (NT), η επίθεση με Running Back στα πλάγια έχει Wingback (WB) κ.ο.κ.

Τέλος για όσους ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο στο εν λόγω θέμα, προτείνεται το βιβλίο “Go Deeper: Quarterback: The Toughest Job in Pro Sports” των ιδίων συγγραφέων. Στις 116 σελίδες του αναλύονται σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος οι ιδιαιτερότητες και οι απαιτήσεις της θέσης του quarterback.

Επόμενο: Γιατί ο ρόλος του quarterback είναι τόσο σημαντικός

Κύλιση προς τα επάνω