Τι πραγματικά κάνει ένας quarterback

Γιατί ο ρόλος του quarterback είναι τόσο σημαντικός


Παίρνει όλη τη δόξα. Και την αμέριστη λατρεία του γυναικείου φύλου. Αμείβεται με το μεγαλύτερο συμβόλαιο, προβάλλεται περισσότερο από όλους, δέχεται τις περισσότερες προτάσεις για διαφημίσεις και φυσικά έχει την προσοχή των πάντων. Είναι το επίκεντρο κάθε φάσης για κάθε φίλαθλο. Δεν υπάρχει πιο σημαντική δουλειά στον αθλητισμό από αυτή του quarterback του NFL, πιθανώς και σε οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία αν εξαιρέσουμε τους κορυφαίους αστέρες του Hollywood.

Υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για τον οποίο οι φίλοι του American Football έχουν τέτοια εμμονή με τον quarterback. Είναι η πιο σημαντική θέση μέσα στο γήπεδο. Σε οποιοδήποτε άθλημα.

Οι λόγοι που τον κάνουν τόσο διαφορετικό από κάθε άλλον παίκτη δεν έχουν να κάνουν με τις φυσικές απαιτήσεις και τις ευθύνες αυτής της τόσο δύσκολης δουλειάς. Είναι κάτι που επεκτείνεται πέρα από τη χειροδύναμη ή την ικανότητα να πετάει κάποιος μια μπάλα μέσα από την τρύπα μιας βελόνας με ιδανική τροχιά και συγχρονισμό. Στην πραγματικότητα όλη η δυσκολία έγκειται σε οτιδήποτε συμβαίνει πριν τη στιγμή που ο quarterback πετάξει την μπάλα. Μπορεί τα touchdown¹ να φέρνουν τους πανηγυρισμούς αλλά είναι η ικανότητα επεξεργασίας ενός τεράστιου όγκου πληροφοριών που κάνει εφικτό το ίδιο το touchdown.

Touchdown - End zone
Η (συνήθως χρωματιστή) περιοχή εκατέρωθεν του αγωνιστικού χώρου ονομάζεται end zone και αποτελεί τον αντικειμενικό σκοπό κάθε επιθετικής ενέργειας.

Επόμενο: Πως προετοιμάζεται ένας quarterback


¹ Touchdown: Ο απώτερος σκοπός του παιχνιδιού, το αντίστοιχο του γκολ στο ποδόσφαιρο. Στην πιο απλή του μορφή αρκεί ο επιθετικός να μεταφέρει την μπάλα πέραν της τελικής γραμμής (goal line) ή να την πιάσει μέσα στο end zone. Το touchdown μετράει για έξι πόντους και ακολουθείται πάντα είτε από σουτ 30 μέτρων για έναν επιπλέον πόντο (extra point), είτε από προσπάθεια δύο πόντων από τα δύο μέτρα (2-point conversion). Η επιλογή ανήκει στην επιτιθέμενη ομάδα και το extra point προτιμάται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων λόγω του πολύ μεγαλύτερου ποσοστού επιτυχίας του.

Κύλιση προς τα επάνω